Diyabet vücut kan şekeri seviyesini kendi düzenleyemediği zaman yaşanan bir hastalıktır. Bu hastalık aralarında genetik faktör, obezite, yetersiz beslenme, diğer hastalıklar, ameliyatlar, ilaç ve virüsün bulunduğu birçok sebep tarafından tetiklenebilir.
İnsülin kan şekeri seviyesini düzenlemekle sorumlu pankreas tarafından üretilen bir hormondur. Diyabet vücut yeterince insülin üretemediği veya insüline direnç geliştirdiği zaman meydana gelir.
Farklı diyabet türleri nelerdir?
İki tür diyabet vardır ve her birinin farklı sebepleri ve risk faktörleri vardır:
- Tip 1 Diyabet: Bu diyabet tipi yer yaşta gelişebilir, ancak özellikle çocukları, ergenleri ve genç yetişkinleri etkiler. Bu tip diyabette, vücut insülin üretemez ya da insülin üretmekle sorumlu hücreler düzgün çalışmayı bıraktığı için çok az miktarda insülin üretilir. Bu durumda, çözüm her gün insülin dozu enjekte etmektir, bu da her hastanın özel ihtiyaçlarına göre tıbbi bir uzman tarafından önerilmelidir.
- Tip 2 Diyabet: En sık görülen diyabet tipidir. Genelde 60 yaş üstü yetişkinleri etkilemektedir, ancak bugünlerde genç nüfus da obezite ve yetersiz beslenme sebebiyle bu hastalıktan şikayetçi olmaktadır. Bu durumda, diyabet genelde çok ileri seviyede teşhis edilir; çünkü insanlar bu hastalığa yakalandıklarını çok geç fark ederler.
Diyabetin belirtileri nelerdir?
Tip 2 diyabet genelde çok yavaş gelişir ve birçok örnekte belirtiler hastalık çok ilerleyene kadar kendini göstermez.
Diyabet sebebiyle görülebilen belirtilerden bazıları aşağıdaki gibidir:
- Sık sık idrara çıkma
- Sürekli susuz hissetme
- Yorgunluk
- Yavaş iyileşme
- Sürekli enfeksiyon
- Saç ve diş dökülmesi
- Aşırı kilo kaybı
- Bulanık görüntü
Diyabeti doğal yollarla kontrol altına almak mümkün mü?
Diyabet hastaları her şeyin yolunda gittiğinden emin olmak için bir doktor gözetiminde olmalılar; ancak tedaviye kan şekeri düzeyini düşürebilecek ve diyabeti kontrol altında tutacak doğal alternatifler de eklenebilir. Bu yazımızda, insülin üretimini teşvik etmenin mümkün olduğu Tip 2 diyabetten bahsedeceğiz. Siz de bu rahatsızlıktan şikayetçiyseniz, belki de aşağıda vereceğimiz sebze meyve suları tarifi size de yardımcı olacaktır.
Tip 2 diyabeti kontrol altına almak için ıspanak, havuç ve kereviz suyu
Bu sebze suyu Tip 2 diyabet hastalarına yardımcı olan ıspanak, havuç ve kerevizin özelliklerini bir araya getirir.
Faydaları:
- Havuç genelde hipertansiyon (yüksek kan basıncı) ile bağdaştırılan sodyum seviyesini dengelemek için gerekli olan potasyum yönünden zengindir. Bu gıda aynı zamanda kanı düzenler ve diyabet hastalarının görme problemlerinin önlenmesine yardımcı olur.
- Ispanağın içinde bulunan kalsiyum, beta-karoten ve A ile C vitaminlerinin hepsi kandaki şekerin azaltılması dahil olmak üzere sağlığımız üzerinde birçok fayda sağlarlar. Kereviz kalp damar sistemi için son derece yararlı olan magnezyum ve potasyum içerir. Son olarak malik asit içeriği sayesinde kandaki şeker seviyesini düşüren yeşil elmaları da kullanabilirsiniz.
Malzemeler
- 3 avuç ıspanak
- 2 kereviz
- 1 havuç
- 1 yeşil elma
- 1 salatalık (tercihe bağlı)
Hazırlanışı
Elma ve havucu yıkayıp soyun. Ardından geri kalan malzemelerle blenderden geçirin. Karışımı daha kolaylaştırmak için biraz su ekleyebilirsiniz.
Brüksel lahanası ve taze fasulye suyu
Tıpkı yukarıdaki sebze meyve suyu gibi, bu içecek de kandaki şeker seviyesini indirmeye ve aynı zamanda tansiyonu düşürmeye yardımcı olacaktır.
Faydaları:
Brüksel lahanası ve taze fasulye kan şekeri seviyesini düşürmenin anahtarı olan B6 vitamini ve çeşitli mineraller yönünden zengindir. Her iki gıda da doğal bir bitkisel insülin kaynağıdır.
Malzemeler
- 10-12 adet Brüksel lahanası
- 2 bardak taze fasulye
- 1 adet soyulmuş limon
- 1 salatalık (tercihe bağlı)
Hazırlanışı
Tüm malzemeleri iyice yıkayın ve ardından karışımı kolaylaştırmak için biraz su ekleyip blenderden geçirin.
Bu sebze meyve sularından birini Tip 2 diyabeti azaltmak için her gün aç karna içmeniz önerilir.
kaynak: sağlığa bir adım
Leave a Reply