Emeklilik hayali ikiye ayrılır. Emekli olunca dünyayı gezme hayali kuranlar ve sessiz, sakin bir sahil kasabasına yerleşip, müstakil evinin bahçesinde domates yetiştirmeyi düşleyenler… Biz ikincisine sesleniyoruz. Özellikle kalabalık şehirlerde yaşamanı sürdüren, her gün ömründen bir parçasını trafikte yitiren ve ruh emici gökdelenlerin arasında bir gıdım oksijene muhtaç kalan bizlerin, emekliliğimizde daha dingin bir hayat sürme isteğimiz hiçbir şekilde sıkıcı karşılanmamalı. Senelerini iş hayatına adamış, 30 – 35 yıl devlete ya da özel sektöre hizmet vermiş büyüklerimizi düşündük, emekli olunca yaşayabileceğiniz 12 sahil kasabasını bulduk.
1 – Akarca
Akarca‘yı çoğu insan bilmez. Çünkü burada sabahın ilk ışıklarına dek süren eğlenceler yoktur. Yalnızca buz gibi bir deniz ve dingin bir yaşam sürmeyi seçmiş emekli büyüklerimiz vardır. Genelde yazlıkçıların mekanı olan Akarca, İzmir‘in Seferihisar ilçesinde bulunuyor. Ege Denizi‘nin en berrak hali, bu güzide sahil kasabasına bahşedilmiş desek yeridir.
2 – Bademli
Fotoğraf: Ercan Çelik
Eğer emekli ikramiyenizi Maldivler’e yatırmak istemiyorsanız, ikinci seçenek olarak Bademli Köyü‘nü düşünebilirsiniz. Neden böyle diyoruz, çünkü Bademli’deki deniz, o gördüğünüz Maldivler’deki okyanustan farksız. Popüler olamamasının nedeni ise malum, zamane gençliği işte. Bademli’nin İzmir’in Dikili ilçesinin güneybatısında olduğunu da belirtelim unutmadan.
3 – Çukurbağ
Sessiz ve sakin bir hayat süreyim, domatesimi de ekeyim ama sıkılınca eğlenceden de çok uzak kalmayayım diyorsanız eğer, o zaman Çukurbağ Yarımadası‘na yerleşebilirsiniz. Antalya‘nın Kaş ilçesinde bulunan Çukurbağ, Meis Adası’nın manzarasıyla da büyülüyor insanı. Hem torunlarınız da çok sevinir bu duruma.
4 – Güzelçamlı
Hep özlediğiniz o bakir doğaya en sonunda kavuşacağınız bir yer Güzelçamlı. Aydın‘ın Kuşadası ilçesinde bulunan Güzelçamlı, dünyanın en yüksek oksijen oranına sahip bölgelerinden biri. Hani gökdelenlerin arasında nefes alamıyoruz dedik ya, Güzelçamlı bu yönden ömürlük bir terapi niteliğinde anlayacağınız.
5 – Badavut
Issız, daha da ıssız, olabildiğine ıssız bir yer arayışındaysanız, tası tarağı toplayıp Sarımsaklı Badavut‘a yerleşebilirsiniz. Issız dediysek gözünüzü korkutmuş olmayalım, Ayvalık Sarımsaklı‘ya çok yakınsınız aynı zamanda. Canınızı sıkıldığında, iki çift laf edeceğiniz insanlar da bulabilirsiniz istediğinizde.
6 – Mazı
Emeklilik hayalleri genelde Bodrum üzerinden yürüyor. Özellikle her 5 insanın 3’ünün domatesi hep Bodrum’da yetişiyor. Yaz aylarında Bodrum’un ne kadar kalabalık olduğunu söylememize gerek yok. Ama Mazı öyle mi? Değil tabi. Bodrum’da emeklilik hayalini kuranların, kesinlikle yerleşmesi gereken bir cennet köşesi Mazı.
7 – Palamutbükü
Yeryüzünde cenneti arıyorsanız, Palamutbükü‘nün aradığınız yer olduğunu söyleyebiliriz. Tamam, belki domates yetiştiremeyebilirsiniz ama bol bol badem ağacı ekebilirsiniz. Datça‘nın en huzurlu köşelerinden biri olan Palamutbükü’nde yeniden gençleştiğinizi hissedebilmeniz olası.
8 – Akyaka
Hem doğal güzelliklerin ortasında, hem de insanlarla iç içe bir emeklilik hayali düşlüyorsanız, Akyaka Gökova‘nın büyülü dünyasını da bir kolaçan edin bizce. Gökova Körfezi‘nin en şahane koylarının bulunduğu Akyaka’da, kim bilir, belki bir pansiyon işletmeye başlar ve hayatınıza bambaşka renkler katarsınız. Bu da bir fikir.
9 – Turunç
Kışı sessiz, sakin köşemde geçireyim, yazın ise cıvıl cıvıl olsun etrafım diyorsanız, Marmaris‘te yer alan Turunç‘taki müstakil evinizin hayalini kurmaya şimdiden başlayın deriz. Yaz aylarında bol turist akınına uğrayan Turunç’ta, kışın ise birkaç pansiyon dışında herkes köşesine çekiliyor. Yılların yorgunluğunu üzerinizden atmak için Turunç biçilmiş kaftan.
10 – Köyceğiz
Son zamanlarda dikkat ediyoruz da, Köyceğiz gittikçe popüler olmaya başladı. Doğal güzelliklerin ve tarihi dokunun bu kadar uyumlu olduğu daha kaç yer var ki ülkemizde? Hem sessizliği seviyor, hem tarihe ilgi duyuyorsanız, emeklilik hayali kurmaya Köyceğiz üzerinden devam etmenizi tavsiye edeceğiz.
11 – Sokakağzı
İleride, ‘nerede yaşıyorsun bey amca’ diye sorduklarında ‘Ege’nin en uç noktasında yaşıyorum delikanlı’ cevabını verdiğinizi düşünün. İşte o an, bir delikanlının daha emeklilik hayaline yön vermiş olmanın haklı gururunu yaşayacaksınız. Bizim için bir inci tanesinden daha da değerli olan Assos‘un şirin bir sahil kasabası olan Sokakağzı, bizim de emeklilik hayallerimizi süslüyor.
12 – Söğüt
Konumu biraz sapa, kabul ediyoruz. Ama Söğüt bu güzelliğini, böylesine ulaşılması güç bir yerde olabilmesine borçlu. Marmaris’in en büyük köyü olan Söğüt, oldukça sessiz bir yer olmasına rağmen, çarşısı her daim cıvıl cıvıl ve capcanlı. İnsanlarla hem iç içe, hem de onlardan kendinizi bu denli soyutlayabileceğiniz başka bir yer daha var mı, bilmiyoruz.
Fotoğraflar alıntıdır yazı da alıntıdır
http://www.neredekal.com – Diley Kuru
05 Eylül 2016, 05:35
selam arkadaşlar denizi doğası güzel olur balığın tutmanın bol olduğu ne çok kalabalık nede çok boş kışları fazla soğuk olmayan yerler var mı oraya taşınmak doğa deniz sosyal olup balıklar ile tanışmak istiyorum tavsiye bekliyorum
02 Ekim 2016, 13:46
Mersin, Silifke, Kapızlı’yı öneririm sana…
05 Ekim 2016, 19:03
Kesinlikle… Özellikle Eylül ve Ekim aylarına doyulmaz ve bir de denizi muhteşem tek geçerim.. k sayılan tüm 10 yerde de denize girmiş biri olarak…. Nem oranı da bölgeye göre çok düşüktür..
04 Ekim 2016, 20:32
Urla
08 Ekim 2016, 21:02
Dalyan http://www.dalyan.biz
25 Eylül 2016, 10:33
İyi ki Eski Foçayı saymamış,insanlar doluşacaktı…
02 Ekim 2016, 21:01
Bence İzmir Çandarlı arası pınarcık’ı ilave etmek gerekir
03 Ekim 2016, 09:53
altınova ayvalıgın şirin bir sahil kasabası iken şimdi mahallesi denizi kumu cok güzel çok uygun yazlık villa evler bulabilirsiniz ayvalık merkeze göre fiatlar yarı yarıya
05 Ekim 2016, 11:29
Reblogged this on etulin's blog.
08 Ekim 2016, 18:24
Güzelçamlıdan düşünebilirim efendim.
11 Ekim 2016, 16:36
Türkiye’mizin Her Yeri Ayrı Bir Güzellikler Diyarıdır, AmmA..! Ben Şahsen Edremit / Alyınoluk’a Yakın Küçükkuyu Beldesini Tercih Ederim..Zira Her Tür Balık Denizden Çıkarılıyor,Bilhassa’da Bakir Olduğunun Yanında Eski “Rum” Evleri Bakirliğinin Birer Sembolü Olmuş,Asla Otantik Havasını Kaybetmemiş….KÜÇÜKKUY… Derim, Bence Gidip Bir Görün ve İki – Üç Gün Pansiyon veya Otelde Kalın Ondan Sonra Karar Verirsiniz…
27 Mart 2018, 13:10
Küçükkuyu çok kozmopolit oldu,bence Küçükkuyu’dan Ayvacık tarafına gelirken sahil yolundaki köyleri tercih edin derim. Asos ve Kadırga Koyu civarı…
16 Ekim 2016, 17:56
ben doğma büyüme İstanbullu biri olarak Kuşadası Güzelçamlı’ya yerleşmeye karar verdim gibi…bilenlere sorsam verdiğim karar olumlu mu?? yaşanası bir yer mi diye ?
04 Mart 2018, 20:06
Ço güzel bir yer. Milli park harika. İzmire 2 saatizmir metroya 1 saat. Hem sahil hem şehir. Sahildeki kafeye kahvaltını götürüyorsun, çaylar ordan akşama kadar deniz keyfi.denizw gir.
02 Ağustos 2017, 15:06
[…] Güzelçamlı, dünyanın en yüksek oksijen oranına sahip bölgelerinden biridir. Okuyun […]
28 Ağustos 2017, 17:10
Hepsine gittim.mükemmel 10 yer. Ayirtetmek zor. Köyceğiz deyim.
10 Şubat 2018, 19:23
Heryer cok guzel.Bizlerde emekliyiz Orman ve Deniz sakinlik istiyoruz.Mart ayinda Marmaris v.s civarlarda ev bakmaya gelicegiz ins.
27 Mart 2018, 12:48
1-Çamlıyaya
2-Tisan
3-Narlikuyu
4-Aydıncık
Bu güzel yerlerin hepsi Mersin ili sınırları içindedir.Googleden inceliyebilirsiniz.. slm…
28 Mart 2018, 22:19
Birde İzmir Gümüldür Özdere yi unutmayalım harika bir yer denizi ormanı doğası görülmeye ve yaşanmaya değer yerlerden
05 Nisan 2018, 10:58
Palamutbükü’nde neden domates yetiştirilemiyor, biz oraya takıldık :))) Hatta bu bölgenin “güz domatesi” meşhurdur. Köy evimizi satın aldığımızda ilk yaptığımız yerel tohumlarla köy domatesi yetiştirmek olmuştu.