Baklagilleri pişirme tüyoları

070515015126_baklagilleri_pisirme_tuyolari_h[1]

 

Baklagiller sınıfı fasulye, bezelye ve mercimekten oluşan, yağ içeriği düşük, kolesterolsüz, diyet lifi, yararlı yağ, folik asit, potasyum, demir ve magnezyum bakımından zengin olan gıda grubudur.

Baklagillerin aynı zamanda protein içeriği yüksek olduğundan kolesterol ve yüksek doymuş yağ içeren etin proteinleri yerine geçebilir.  Diyetinizde daha çok baklagillerin yer alması için onları salatalarda, çorbalarda, güveç yemeklerinde kullanabilirsiniz.

Baklagilleri Pişirme Tüyoları:

– Börülce ve mercimek haricinde bütün kuru bakliyatlar pişirilmeden önce gaz yapmasını önlemek için oda sıcaklığındaki suyla ıslatılması gerek. Islatma suresinin ne kadar uzun olduğuna göre aşağıda belirtildiği gibi iki türlü yapılabilir.

Yavaş ıslatma: Yaklaşık 250 g bakliyatı ve 1 litre suyu tencereye koyup kapağını kapadıktan sonra en az 4 saat buzdolabında bekletme ile yapılan ıslatma işlemidir.

Hızlı ıslatma: yaklaşık 250 gram bakliyat ve 1 litre suyu önce kaynatıp sonra en az 1 saat oda sıcaklığında bekletme ile yapılan ıslatma işlemidir.

– Islatma işleminde kullanılan su gaz yapıcı etkisi olan sindirilmeyen lifleri içerdiğinden bu suyu ıslatma sırasında birkaç kez değiştirip, yemek pişirmek için başka su kullanılması gerekir.

– Pişirme işlemine ıslatmak için kullanılan suyu döküp üzerini 3 kat kaplayacak kadar su ile tencereyi doldurarak başlayabilirsiniz. Salatada kullanılmak üzere hazırladığınız fasulye ya da nohutu lezzetlendirmek için kaynama suyuna baharat ve tuz ekleyebilirsiniz.

– Uzun zaman kısık ateşte pişirilen baklagillerin sindirilebilirliği arttığından daha az gaz yapar.

– Bakliyatın çeşidine göre pişme zamanı değiştiğinden yaklaşık 45 dakika sonra pişip pişmediklerini kontrol ediniz.

– Hazırlamış olduğunuz bakliyatı daha sonra kullanmak üzere buzlukta saklamak isterseniz soğuduktan sonra etrafını kurulayıp buzluğa yerleştirebilirsiniz.

Kaynak: sağlık afiyet

Bitki Alemi kategorisinde yayınlandı. Etiketler: . Leave a Comment »

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: