Pankreas Sağlığınızı İyileştirmek İçin İpuçları

pankreas1[1]

Pankreası tabii ki de hepimiz duymuşuzdur, fakat bir çok insan pankreasın vücutsal fonksiyonlardaki rolünü ve problemlerini nasıl çözeceğini bilmemektedir.

Bu yazımızda, pankreasın ne yaptığını ve doğru besinleri tüketerek nasıl pankreas sağlığını dengede tutacağınızı açıklayacağız.

Pankreas Ne İşe Yarar?

Pankreas, karın kaslarımızın civarında bulunan bir bezdir, mide ile omurganın arasında bulunur. 2 tane ana özelliği vardır:

  • İnce bağırsağa sindirici enzimler salgılar. Bu pankreasın ana fonksiyonudur ve düzgün bir sindirim için özellikle yağ ve protein açısından çok önemlidir.
  • Kan dolaşımına 3 tip enzim salgılar: insülin –metabolizmamızı ve enerjiyi düzenler-, glukagon ve somatostatin. Bu 3 hormon kan şekeri seviyesini düzenli tutmak için çalışır.

Pankreasım Sağlıklı mı?

Pankreasla ilişkili yaygın hastalıklar, pankreatit, diyabet, kistik fibroz ve pankreas kanseridir. Fakat bu hastalıklar oluşmadan çok uzun bir süre önce pankreasınız düzgün çalışamamaya başlar. Eğer bu organınıza özel olarak dikkat etmeye karar verdiyseniz, işte size bazı ipuçları:

  • Pankreasın durumu; dudakları, iştahı ve tat almayı etkiler. Eğer bunlardan birinde bir değişim gözlemliyorsanız, özellikle tatlı canınız çekiyorsa ya da yemekten sonra tok hissedip kısa bir süre sonra acıkıyorsanız pankreasınıza dikkat etmelisiniz.
  • Sindirim problemleri ve kronik kabızlık diğer organlarla ilişkilendirilse de, pankreasınızın düzgün çalışmadığının habercisi olabilir.
  • Eğer zayıf bir insansanız fakat sarkan bir göbeğiniz varsa, bu da pankreas probleminin öncüsü olabilir.

Pankreas İçin Sağlıklı Yiyecekler

Pankreas ile ilgili hastalıklardan korunmanın en iyi yolu, özellikle de ailenizde böyle bir geçmişi olan biri varsa, sağlıklı besinleri günlük beslenmenize dahil etmektir. Bu besinler kan şekeri değerlerinizi düzenlerken, pankreasın işini daha kolay yapmasını sağlayacaktır.

  • Bezelye: Bu lezzetli bakla tohumu insülin sebzesi olarak da bilinir, bu sebepten dolayı beslenmenize ekleyebilirsiniz.

bezelye

  • Bira Mayası: Bu madde beslenmeniz için vazgeçilmezdir. Pankreasın çalışmasını düzenlemesinin yanı sıra, sinir sisteminin de dengesini kontrol eder, saç, cilt ve tırnağa çok iyi gelir.
  • Şekerotu: Bu kalorisiz, doğal tatlandırıcı kendimizi sağlıklı bir yöntemle şımartmamızı sağlar. Kan şekeri seviyesini düzenlemek istiyorsak, rafine edilmiş olanları değil, doğal olanları kullanmalıyız.
  • Tarçın: Bu baharat, diyabeti tedavi etmek için şekerotu ile birlikte kullanılır. Beslenmenizde her zaman olması gereklidir. Meyvelerle, yoğurtla, tatlılarla ve hatta et ile birlikte kullanılabilir.

tarçın

Duygusal Durumlar

Doğal yöntemlerde en ufak duygu değişimleri bile önemlidir. Bu sebeple, pankreas sağlığımızı etkileyen duyguları anlatacağız.

Pankreas düzensizliği olan insanlar genellikle obsesif karaktere ve takıntılı düşüncelere sahip olurlar. Hatta bu maniye bile dönüşebilir, bundan muzdarip olan kişi farkında olmayabilir, fakat çevresindeki insanlar bu durumu farkedecektir.

Böyle davranışlar ve alışkanlıklar pankreasa giden enerjiyi engelleyecektir.

Üstte bahsettiğimiz yiyecekleri yemenin dışında, doğada zaman geçirmek, dünyayla ve doğayla bağlantı kurmak çok önemlidir. Bu sizi, enerjinizi engelleyen takıntılı ve tekrar eden düşüncelerden uzaklaştıracaktır.

Dışarı çıkmaktan, çıplak ayakla yürüyüp kirlenmekten çekinmeyin! Doğada geçirdiğiniz bir kaç dakikadan sonra vücudunuzun ne kadar rahatladığınız hissedeceksiniz. Pankreasınız da bu güzel anlardan nasibini alacak!

doğada yürüyüş

Bitki Alemi kategorisinde yayınlandı. Leave a Comment »

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: