
Bir keşiş araştırma yapmak için bir köye gitmişti. Önce o köyün mezarlığına girdi. Çünkü kültürlerin, yaşam felsefesinin böyle yerlerde gizli olduğuna inanıyordu.
Gözleri birden mezar taşlarının üzerindeki rakamlara takıldı. Mezar taşlarında 5, 867, 900, 20003, 4293, 8, 183 örneği birbiriyle hiç de bağlantısı olmayan rakamlar vardı. Uzun uzun düşündü, fakat bu rakamların anlamını çözemedi.
Köyün en bilge kişisine gitti, ona sordu:
“Nedir bu rakamlar Allah aşkına?” dedi. “Bu rakamların gösterdikleri ay mıdır, yıl mıdır, saat midir?”
Bilge kişi gülümseyerek yanıtladı:
“Bizler bebeklerimiz doğduğu zaman, bellerine bir ip bağlarız.” dedi. “Yaşamı boyunca her güldüğü an, o ipe bir düğüm atarız. Öldükten sonra ise, bellerindeki düğümleri sayar, düğümün sayısını mezar taşına yazarız.”
Bilge kişi, karşısındaki keşişin bir şey anlamadığını görünce açıklamasını sürdürdü:
“Böylece onun, ne kadar yaşamış olduğunu anlarız.”
Genç Macar Sanatçı Arpad Sebesy multimilyoner Elmer Kelen’in portresini yapmak icin gorevlendirilmisti.Gorev ozellikle zordu, cunku Kelen sadece uc kisa poz vermeye razi olmustu.Sonucta, Sebesy portrenin cogunu ezberden yapmak zorunda kalmisti.
Kisitlamalara ragmen, Sebesy portrenin Kelen’e yeterince benzedigi gorusundeydi.Ancak, Kelen ayni fikirde degildi.Kibirli milyoner resmin kendisine benzemedigini one surerek portrenin parasini odemeyi reddetti.Genc ressam resmini yapabilmek icin saatlerce titizlikle calismisti ve birdenbire bunu gosterecek hic bir seyi olmadigini fark etti.
Milyoner studyodan ayrilirken, sanatci bir ricada bulundu,
“Portreyi size benzemedigi icin reddettiginizi belirten bir mektup yazabilir misiniz?”
Kelen bu kadar kolay kurtulduguna sevinerek razi oldu.Aylar sonra, Macar Sanatcilari Dernegi, Budapeste Guzel Sanatlar Galerisinde sergi acti.Kelen’ in telefonu calmaya basladi.Biraz sonra galeriye geldiginde Sebesy’nin yaptigi portresinin, uzerinde “Bir Hirsizin Portresi” etiketiyle teshir edildigini gordu.Magrur milyoner resmin indirilmesini istedi.
Mudur reddedince, Kelen resmin kendisini topluma alay konusu edecegi icin dava acmakla tehdit etti.Bunun uzerine mudur Kelen’in resmin kendisine
benzemedigi icin almayi reddettigini belirten imzali mektubunu cikardi.
Milyoner, artik resmin parasini odeyip almaktan baska care kalmadigini anlamisti.
Genc sanatci sadece son gulen olmakla kalmamis, ayni zamanda guclugu karli bir alisverise dondurmustu.Cunku milyoner resmi almaya kalktığında fiyatın eskisinden on kat daha fazla oldugunu gormustu.
Gordugunuz gibi, gucluklere teslim olmayi kabul etmemisti.Bunun yerine ofke ve aciya teslim olmaktansa yaratici ve yararli bir kapi acacak bir yol dusundu.
Kısaca ressam değerli bir prensip keşfetmişti.Yeni fırsatlar bizi genellikle sikintili anlarda ziyaret eder, ama bir kapi kapanirsa, baska bir kapi acilir.
Alıntı